Înapoi la prezentarea generală
Despre noi
22. decembrie 2022

TOP 7 Mâncăruri Tradiționale Românești Făcute la Foc de Lemne

Suntem în plină sărbătoare!

Este sezonul în care spiritul românesc se simte cel mai tare, iar acum, este timpul pentru adevărate comori, comori găsite chiar în bucatărie.
Odată cu această perioadă ‚‚caldă” v-am pregătit o listă de rețete tradiționale românești, special alese să vă aducă gustul unic de lemn, până și în mâncare. Cum altfel să ne încălzim, dacă nu cu un gust unic adus de lemn?
Iată astfel cele 7 rețete speciale alese de noi, făcute cu ajutorul lemnului:

1. Ciorbă de fasole cu ciolan

Odată cu trecerea timpului, rețeta clasică de ciorbă de fasole și-a schimbat înfățișarea, dar nu și gustul.
Cunoscută drept cea mai bună mâncare de către soldații români, această rețetă cu un adevărat spirit patriot a cucerit milioane de români atât prin simplitatea ei, dar mai ales prin gustul unic de neegalat, și bineînțeles gatită pe focul de lemne.

2. Sarmale moldovenești

Când ne gândim la sărbătorile de iarnă, ne este imposibil să ne imaginăm masa fără sarmale. Dintre toate rețetele, sarmalele moldovenști au dovedit că sunt cele mai îndrăgite de către noi, românii, mai ales când sunt gătite la ceaun, deasupra unui foc de lemne, lent, exact așa cum trebuie.

3. ciorbă de burtă ardelenească

Deși inspirați încă de pe vremea Imperiului Otoman, ciorba de burtă încă este pe placul românilor moderni. Odată intrată în istoria noastră culinară, ciorba de burtă și-a croit drum spre inimile noastre. Dintre toate rețetele găsite, ardelenii dau clasă tuturor și ne arată că originala rețetă, ciorba de burtă gătită la cazan direct pe foc de lemn, este încă cea mai bună.

4. iahnie de fasole cu afumătură

Iată că nu ne putem sătura de legendara ,,fasole cu afumătură”. De data aceasta, într-o variantă mai legată, așa ca poporul nostru, oameni faini care iubesc lucrul simplu dar bine făcut. Ce poate fi ma bun decât o porție de fasole la ceaun pe foc de lemne?... așa ca în copilărie…

5. ciorbă de perișoare

Originale ca întotdeauna, ciorbele românești stârnesc milioane de ,,Vai ce bun e!”.
Dintre toate rețetele, ciorba de perișoare le întrece pe toate. Numai să ne închipuim o porție fierbinte de ciorbă de perișoare, gătită la cazan, pe foc de lemne, direct în fața noastră, așa cum trebuie, încălziți de amintiri frumoase și magia sărbătorilor.

6. Varză cu carne de porc la cuptor și mămăligă

Puține rețete reușesc să mulțumească pe toată lumea. Una dintre cele care totuși reușesc trebuie să fie acesta.
Numai sa ne închipuim focul de lemne care incălzește tuciul pentru mămăligă, ceaunul pentru carne și varză. Numai vinul fiert mai lipsește, bineînțeles fiert la foc de lemne, pentru aroma de neegalat și pentru a da căldura pe care o căutăm toți de sărbători, cea de suflet.

7. Cozonaci

Special ținuți la cald, fix lângă cuptorul pe lemne, așa trebuie să dospească. Cozonacii aduc fericire și căldură, indiferent de formă, culoare, umplutură și aromă. Aburul ce iese din ei când îi scoatem proaspeți din cuptorul pe lemne, ne încălzește sufletul și ne crește apetitul.

Hai să ne adunăm, să depănăm amintiri, să ne bucurăm împreună de magia sezonului de iarnă, și de ce nu, hai lângă un foc de lemne, ca să simțim și liniștea pădurii în casele noastre.

Noi știm ce bucătărim deja! Sperăm că v-am inspirat și pe voi, nu doar cu rețetele, ci și cu spiritul și căldura noastră.
 
Vă urăm sărbători calde, fericite și pline de iubire, așa cum ar trebui să fie! – echipa Holver