Înapoi la prezentarea generală
Sfaturi utile
11. octombrie 2022

Top 5 Construcții Inedite din Lemn din Întreaga Lume

Imaginația este limita atunci când vine vorba de lemn.

Când vine vorba de arhitecți și ingineri iscusiți, doar imaginația poate fi limita. Pe lângă mințile strălucite ale celor mai mari proiectanți din lume, cu ajutorul lemnului s-au realizat mii de lucrări ce sfidează oricare comun al zilelor noastre. Prin următoarele imagini spectaculoase se dovedește încă odată versatilitatea lemnului, un material absolut ideal pentru construcții.

1. Fogo Island Inn

Pe o insulă, în Oceanului Atlantic de Nord, Canada, se află Fogo Island Inn. Deschis din 2013, un pionier al turismului, hanul își întâmpină oaspeții într-una dintre cele 29 de camere unice. Cu ferestre din podea până în tavan care se deschid spre puterea și frumusețea unuia dintre cele mai sălbatice și mai puternice oceane de pe planetă, este o ușurare a uniformității amorțitoare a timpurilor moderne.

2. Mănăstirea Kizhi Pogost

Mănăstirea din Kizhi este situată pe una dintre numeroasele insule din Lacul Onega, în Karelia, Rusia. Acolo pot fi văzute două biserici de lemn din secolul al XVIII-lea și un turn cu ceas octogonal, tot din lemn construite în 1862. Aceste construcții neobișnuite, în care dulgherii au creat o arhitectură vizionară îndrăzneață, perpetuează un model străvechi de spațiu parohial și sunt în armonie cu peisajul din jur.

3. Biserica comunitară din Knarvik

Noua biserică comunitară din Knarvik, situată pe coasta pitorească de vest a Norvegiei, la nord de Bergen, este construită pe un loc privilegiat, cu vedere lcătre centrul orașului local. Clădirea este adaptată cu atenție la un deal existent între mediul construit și cel natural, oferind bisericii un context inspirator al peisajului din jur. Caracterul său distinctiv și inovator și locația centrală îl fac un reper în comunitate care conferă o atmosferă caldă și primitoare pentru toți oamenii.

4. Metropol Parasol

Structura din Sevilla, Spania este formată din șase umbrele de soare sub forma unor ciuperci gigantice, al căror design este inspirat de bolțile Catedralei din Sevilla și de copacii ficus din Plaza de Cristo de Burgos din apropiere. Construcția este organizată pe patru niveluri. Nivelul subteran adăpostește Antiquarium, unde rămășițele romane descoperite la fața locului sunt expuse într-un muzeu. Nivelul 1 este Piața Centrală. Acoperișul Nivelului 1 este suprafața pieței publice în aer liber, adăpostită de soare de către umbrele din lemn de și totodată concepută pentru evenimente publice. Nivelurile 2 și 3 sunt cele două niveluri ale teraselor panoramice (inclusiv un restaurant), oferind o vedere spre centrul orașului.

5. Templul Horyu

Hōryū-ji este un templu budist care a fost cândva unul dintre cele șapte mari temple, în Ikaruga, prefectura Nara, Japonia. Numele său complet este Hōryū Gakumonji, sau Templul Învățat al Legii înfloritoare, complexul servind atât ca loc pentru învățământ, cât și ca mănăstire. Templul a fost fondat de prințul Shōtoku în 607, iar în 670 toate clădirile au fost arse de fulgere. Cu toate acestea, reconstruită cu cel puțin 1.300 de ani în urmă, Kondō (clădirea principală) este recunoscută pe scară largă drept cea mai veche clădire din lemn din lume.