Arborele anului 2018: Plopul - "aspirina verde"

5 februarie 2019

Hildegard din Bingen, grecii antici şi albinele fac parte în mod justificat din categoria fanilor săi: Plopul ajută la tratarea infecţiilor, răcelilor, precum şi a numeroaselor alte afecţiuni şi a fost declarat „arborele anului 2018“.

Vântul bate prin crengile copacilor făcând frunzele de plop să danseze – această trăsătură caracteristică a justificat şi numele acestui arbore de „plop tremurător“, dar a condus şi la expresia „a tremura ca frunzele de plop“. Cu siguranţă însă că acestea nu reprezintă singurele proprietăţi prin care se remarcă arborele anului 2018: lemnul său de esenţă moale este utilizat pentru fabricarea de chibrituri, ca secţiune centrală pentru snowboarduri, pentru lăzile de fructe şi alte ambalaje, de exemplu recipientele pentru Camembert. Dar lemnul de plop este utilizat în mod frecvent şi pentru corpul instrumentelor muzicale.

AJUTOR ÎN CAZUL INFECŢIILOR

Renumele de „aspirină verde“ al plopului este datorat componentei sale reprezentate de salicină, considerată precursorul medicamentului cunoscut. Substanţa produsă de acest arbore pentru a combate atacurile insectelor acţionează antiinflamator în cazul oamenilor. În mod suplimentar, preparatele de plop produc efecte analgezice, antibacteriene şi stimulează procesul de vindecare a plăgilor – aceste informaţii erau cunoscute deja de popoarele primitive, de grecii antici,dar şi de Hildegard din Bingen. Pentru producţia de propolis, albinele utilizează stratul de protecţie cu rol de acoperire provenit din bobocii de plop. Din acest motiv, şi acesta produce un efect antibiotic. Cuvânt cheie pentru ingrediente: indiferent dacă este vorba despre frunze, muguri, crengi sau scoarţă – în caz de aplicare la exterior, plopul susţine sub formă de alifii sau tincturi, tratamentul împotriva arsurilor, pruritului, inflamaţiilor la nivelul articulaţiilor sau al reumatismului. Administrat sub formă de ceai, contribuie la ameliorarea răcelilor, infecţiilor vezicii, gripei şi a diareei.

PERIOADA IDEALĂ DE RECOLTARE

Cine doreşte să prepare pe cont propriu ceaiul, uleiul, tinctura sau alifia, ar trebui să adune ingredientele de plop, cel mai bine, primăvara. Recomandare culinară practică: amestecat în cadrul unui smoothie, frunzele de plop conferă o aromă piperată.

 

ALIFIE DE PLOP:

Se amestecă într-un pahar 30 ml de ulei de plop cu 2 g de ceară de albine, acestea se introduc ulterior într-o baie de apă. Se aşteaptă până la dizolvarea cerii, se evacuează conţinutul şi se lasă să se răcească până la temperatura palmei. În amestecul lichid se adaugă încă 3 picături pentru situaţii de urgenţă. Se îmbuteliază, se lasă să se răcească și se închide.

Conținutul acestei rubrici și aceste informații nu înlocuiesc consultația unui medic.