Beneficiile nucului pentru suflet & trup

5 martie 2019

Oricât de sociabilă ar fi activitatea de degustare a prăjiturilor cu nucă, nucul în sine este un individualist care ascunde multe surprize: produce o substanţă chimică care afectează dezvoltarea altor plante și alungă potenţialii vecini. De asemenea, ţine la distanţă țânțarii și muștele - motiv pentru care este plantat cu plăcere din cele mai vechi timpuri în curte sau la terase. O caracteristică preluată de lemnul de nuc: cuferele fabricate din acest lemn nu sunt doar atractive prin desenul lor caracteristic, ci îndepărtează şi moliile.

Nu degeaba nucul seamănă la formă cu creierul uman: ca supliment pentru sistemul nervos, crește concentrarea și capacitatea de învățare.

UN TALENT NATURAL COMPLEX

Ceea ce deja vechii persani, greci și romani cunoșteau acum câteva mii de ani, este valabil şi în prezent: nucile mature reprezintă un „super-aliment”. Ingredientele cum ar fi magneziul, potasiul, calciul, cuprul și numeroasele vitamine transformă acest fruct într-o prezenţă de calitate superioară în salate, produse de patiserie sau prăjituri de Crăciun. Indiferent dacă sunt coapte sau încă verzi - numeroșii acizi grași nesaturați din nucă exercită un efect pozitiv asupra unui nivel crescut de colesterol și previn tulburările circulatorii, atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale. În cazul tulburărilor de somn, oferă asistenţă hormonul melatonină prezent în nucă. În mod suplimentar, nucile stimulează sistemul digestiv și fortifică ficatul. De asemenea, din fructele verzi se poate obţine lichior sau acestea pot fi confiate. Și frunzele de nuc ascund puteri neașteptate: acestea conțin taninuri valoroase și o concentraţie ridicată de vitamina C. Prelucrate sub formă de ceai, băi sau tincturi, ajută in afecţiunile dermatologice, la inflamaţiile ţesuturilor conjunctive sau la leziunile externe.

PERIOADA IDEALĂ DE RECOLTARE

Nucile coapte cad toamna din copac, nucile verzi necoapte și frunzele se recoltează la finalul lunii iunie. Recomandare practică: fructele cu coajă trebuie să permită încă înţeparea fără eforturi.
Nucul este folosit şi pentru prognozele de viitor - cel puțin așa se spune în popor: se consideră că un număr mare de fructe verzi în copac ar simboliza un „an al băieţilor" ...

LICHIOR DE NUCI:

Se taie în patru nucile verzi și se pun într-un vas. Se macină ¼ de baton de scorțișoară, se adaugă coajă de lămâie, 10 boabe de cafea, 10 cuișoare și 3 l de alcool sau vodcă peste nuci și se închide recipientul. Se păstrează la cald și la lumină, se agită la 2-3 zile. După 40 de zile se desface, se elimină condimentele și se adaugă 1200 g de zahăr. Se păstrează la un loc întunecos şi răcoros, se desface după 40 de zile şi se transferă în sticle mai mici.

Conținutul acestei rubrici și aceste informații nu înlocuiesc consultația unui medic.