Ienupărul

4 februarie 2018

Kranewitt, Juniper, Machangel … ienupărul este cunoscut sub multe denumiri. Cele 50 până la 70 diferite soiuri ale acestui conifer foarte ajustabil și nepretențios cresc până în cele mai îndepărtate ținuturi ale emisferei nordice. Din fericire, pentru că acțiunile sale sunt variate și contribuie la tratarea multor afecțiuni, de la A ca astm până la Z ca zgârieturi și iritații dentare.

EFECT VARIAT
Fie că este vorba de boabe, vlăstare, ace, scoarță sau lemn, aproape toate componentele acestui copac contribuie la ameliorarea anumitor boli. Boabele dulci-amărui se folosesc în ceaiuri pentru a stimula digestia și metabolismul. Această băutură naturală caldă ajută de asemenea în cazul gastritelor sau a durerilor menstruale. Efectele sale detoxifiante, antibacteriene, hematopoietice și ușor analgezice ajută de asemenea în caz de migrene, tulburări cardiace nervoase și putere scăzută de concentrație. Boabele sunt ingredientul principal și în uleiuri eterice: Aplicate diluat pe regiunile afectate ale corpului, acestea ameliorează durerile articulare, durerile nervoase, lumbago și sciatica. La fel ca și tinctura din boabe de ienupăr: Aceasta poate fi aplicată direct pe zonele aplicate de reumatism sau gută. Ajută de asemenea la decongestionarea stomacului după mese grele - asta însă doar în cazul aplicațiilor „interne“ ...

ADAOSUL IDEAL ÎN BAIE
O fiertură din vlăstare sau ace de ienupăr se poate folosi ca o baie de picioare și pentru stimularea circulației și decongestionarea blocajelor. Efectul mucolitic al uleiului de ienupăr se dezvoltă în mod ideal în băi fierbinți care ajută în caz de bronșită, infecții pulmonare și iritații ale căilor respiratorii.
Multitalentul se desfășoară și în bucătărie: Boabele de ienupăr sunt cunoscute ca și condiment pentru varză murată, mâncăruri din carne și pește, dar și în bar se găsește un produs din ienupăr- ginul.

CEAI & TINCTURĂ

Ceai: 1 lg boabe proaspete zdrobite se opăresc cu 250 ml apă fiartă, se lasă la
infuzat 10 minute, se strecoară.


Tinctură: 100 g boabe zdrobite se acoperă cu 250 ml alcool (cca. 50 %) & până acoperă boabele. Se lasă 14 zile să infuzeze, se agită în mai multe rânduri, se filtrează și se strecoară într- o sticlă curată.

Conținutul acestei rubrici și aceste informații nu înlocuiesc consultația unui medic.