Yggdrasil - Frasinul ca arbore al vieții

7 ianuarie 2019

Indiferent că este vorba despre meșteșugari sau despre practicieni ai medicinei alternative - de mii de ani frasinul se remarcă prin funcţiile sale multiple: lemnul a fost folosit pentru mânere la uneltele din epoca de piatră, iar efectul curativ i-a conferit şi denumirea de „arborele tămăduitor”. 

În prezent, frasinul este omniprezent în media, deoarece această specie este amenințată în Europa de o ciupercă agresivă. Dar există şi lucruri pozitive pe care le putem afirma despre acest arbore de foioase: de exemplu, frasinul este singurul copac care-şi pierde frunzele cât acestea sunt încă verzi. Acest aspect transformă frunzele respective în hrană ideală pentru animalele sălbatice şi cele domestice. În ferme, aceste frunze sunt apreciate în timpul iernii ca „fân din frunze”. 

AJUTOR ÎN CAZ DE INFECŢII & GUTĂ

Frasinul datorează denumirea de „arbore tămăduitor“ scoarţei proaspete: aplicată pe un bandaj, aceasta ajută la vindecarea plăgilor. Dar acest copac are mult mai multe proprietăți: frunzele, semințele, fructele și scoarța de copac sunt utilizate ca mijloc terapeutic, de exemplu pentru sudorifice, diuretice, antiinflamatorii și analgezice. Sub formă de ceai sau extract de frasin, este administrat frecvent pentru tratarea infecțiilor urinare sau ale tractului urinar, pentru constipații, edem, detoxifierea ficatului și a bilei. În plus, ceaiul are un efect antipiretic. Aplicat extern sub formă de tinctură sau unguent, frasinul ajută la ulcere, reumatism și gută. Acest arbore este nelipsit din rafturile farmaciilor și drogheriilor, din moment ce oferă leac pentru aproape orice afecțiune: veți regăsi preparate de frasin care reglează glicemia sau hipertensiune arterială, revitalizează funcția cardiacă, combat flatulența sau inapetenţa, și - în perioada postului – ajută la pierderea în greutate. Și în homeopatie, efectul pozitiv este, de asemenea, recunoscut: rădăcina și coaja frasinului alb sunt folosite în tratamentul afecţiunilor ginecologice.

PERIOADA IDEALĂ DE RECOLTARE

Dacă preferați să vă preparaţi singur ceaiurile şi produsele similare, ar trebui să colectați scoarţa ramurilor de frasin în luna aprilie și frunzele în luna iunie. În același timp, puteţi afla dacă vara viitoare va fi însorită - cel puțin conform vechii înţelepciuni populare: „Dacă frasinul înverzeşte înaintea stejarului, vara va fi plină de lumină”.

 

CEAI & CATAPLASME

Ceai: se adaugă 2 lingurițe de frunze uscate în 250 ml de apă și pune la fiert. Se lasă la infuzat timp de 3 minute și se strecoară.

Cataplasme: se fierb 3 grămăjoare de frunze proaspete în 500 ml de apă timp de 5 minute, se strecoară şi se aplică frunzele calde.

Conținutul acestei rubrici și aceste informații nu înlocuiesc consultația unui medic.