Înapoi la prezentarea generală
Sfaturi utile
24. octombrie 2022

PAL sau MDF? Ce alegem?

Cum facem alegerea potrivită?

Deși PAL-ul și MDF-ul sunt folosite pe scară largă la fabricarea pieselor de mobilier, cu siguranță de multe ori ai fost pus/ă în situația  de a te întreba „Care este materialul potrivit pentru proiectul meu... PAL sau MDF?”. Este important să cunoști avantajele și dezavantajele utilizării celor două tipuri de materiale pentru a ști pentru care să optezi în funcție de proiectul pe care ți l-ai propus.

PAL

PAL (prescurtat de la Placi Aglomerate de Lemn) - este un produs folosit în industria mobilei, realizat prin presarea la temperaturi înalte a așchiilor de lemn, resturilor din fabricarea de cherestea sau chiar rumeguș, împreună cu o rășină sintetică specială sau un liant adecvat. La interior se folosesc particule de dimensiuni mai mari, iar în stratul exterior se folosesc particule mult mai fine. Particulele fine de la exterior cresc rezistența la zgârieturi și totodată conferă o ușurință în procesare.

Avantaje: gamă variată de culori și texturi; prelucrare ușoară într-un timp scurt; posibilitatea de a alege între front-uri melaminate sau furniruite; ideal pentru mobilă la comandă; mai ușor decât MDF-ul, fiind ideal pentru polițe.

Dezavantaje: sensibilitatea la umiditate, in comparație cu MDF-ul; mai fragil decât MDF-ul.

 

MDF

MDF (Medium DensityFiberboard) – este un produs folosit în industria mobilei. Plăcile sunt fabricate din fibre de lemn de esență tare și tocate fin, putând lua numeroase forme, culori și dimensiuni. Este folosit în special în industria mobilei: pentru locuințe, dar și pentru birouri, cât și în domeniul construcțiilor. Pentru ca MDF-ul să fie de calitate, fibrele de lemn sunt amestecate cu adezivi de rășină și cu întăritori, apoi plăcile se usucă la aer cald. Panourile de dimensiuni mari sunt supuse presiunii pentru a asigura aderența ingredientelor, fiind ulterior lăsate la răcit.

Avantaje: duritate ridicată, asemănătoare cu lemnul masiv; prelucrare mai ușoară decât a PAL-ului; obținere de forme inedite prin frezare; rezistent la umiditate; durată ridicată de viață; indicat pentru mobilierul de baie&bucătărie.

Dezavantaje: costuri mai ridicate decât PAL-ul; disponibil într-o varietate de modele mai restrânsă decât PAL-ul.